The welcoming infill building was designed to create a bold and inviting presence on the street.

Planned Parenthood Queens

Sleek and uplifting, Planned Parenthood Queens embodies the mission of quality care for all.

For their first reproductive health center in Queens, Planned Parenthood NYC sought an uplifting facility that expresses the organization’s commitment to state-of-the-art care, provides an excellent patient experience, and welcomes an incredibly diverse community. The 14,400 sf facility includes waiting spaces, exam and counseling rooms, procedure and recovery rooms, a community health education suite, and offices. Design challenges included creating a welcoming facility while meeting security requirements, optimizing opportunities for natural light on a zero lot-line site, and inserting an institutional building into a primarily low-scale residential street.

The design is an expression of a state-of-the-art facility that is welcoming to all. The exterior asymmetrical elevation stands out next to its brownstone neighbors yet is sensitive to the street scale. Located along the front façade are the waiting rooms with large high security glazed windows that create a public presence. The interior aesthetic is pristine and white with a bold color system rigorously integrated throughout. The color system, carefully coordinated between lighting, signage, and interior finishes, brings spatial delight, acts as an orientation system, and reflects the community’s diversity.

Clinical services are on the ground level with the main reception, administrative offices, and community education above. Clean and logical planning provides an efficient patient flow while maximizing natural light. The fire stairs, an important aid in circulation and orientation, are colorful, light-filled, and highly visible.

The spirited yet calming architecture offers an uplifting experience and serves as a model for future facilities. Cecile Richards, President of Planned Parenthood Federation of America, calls the facility the “North Star” for the Federation.

Waiting areas are located along the street wall, creating a public presence for the institution.
Waiting areas are located along the street wall, creating a public presence for the institution.
The asymmetrically composed facade stands out from its neighbors yet is sensitive to the scale of the street.
The asymmetrically composed facade stands out from its neighbors yet is sensitive to the scale of the street.
The plan organization is clear, simple and easy to navigate. A system of color accents provides spatial variety and wayfinding for patients of all backgrounds and languages.
The plan organization is clear, simple and easy to navigate. A system of color accents provides spatial variety and wayfinding for patients of all backgrounds and languages.
The bright entry space incorporates security while being inviting to all.
The bright entry space incorporates security while being inviting to all.
The entry is transparent and light filled.
The entry is transparent and light filled.
Fire-rated glass, natural light, and colorful graphics transform ordinary fire stairs into light-filled communicating stairs.
Fire-rated glass, natural light, and colorful graphics transform ordinary fire stairs into light-filled communicating stairs.
Located along the front street facade, the main waiting area and other public spaces are bright, sleek, and airy.
Located along the front street facade, the main waiting area and other public spaces are bright, sleek, and airy.
Curved forms and color highlights enliven the pristine white spaces throughout.
Curved forms and color highlights enliven the pristine white spaces throughout.
Framed views, natural light, and bold color encourage stair use.
Framed views, natural light, and bold color encourage stair use.
Waiting areas on both floors are located along the street wall and are divided into smaller, more intimate seating areas.
Waiting areas on both floors are located along the street wall and are divided into smaller, more intimate seating areas.
Color accents provide orientation while bringing delight to the clinical area and other spaces without natural light.
Color accents provide orientation while bringing delight to the clinical area and other spaces without natural light.
The comprehensive color system is carefully coordinated between lighting, signage, and interior finishes throughout.
The comprehensive color system is carefully coordinated between lighting, signage, and interior finishes throughout.
The skylit recovery area is calm and unique, using a color transition to reflect the diversity of Planned Parenthood Queens' patients.
The skylit recovery area is calm and unique, using a color transition to reflect the diversity of Planned Parenthood Queens' patients.
The administrative offices bring natural light into interior spaces on the second floor.
The administrative offices bring natural light into interior spaces on the second floor.
Street Elevation
Street Elevation

Patient Flow

An intensive programming phase enabled PPNYC to take a fresh look at the organization and design of their centers. Diagrams developed by SYA assisted PPNYC in refining patient flow and identifying opportunities for gaining efficiencies in space and workflow, with the goal of achieving the best possible patient and staff experience.

Creating an Appropriate “Atmosphere”

SYA utilized concept boards to assist PPNYC in determining the appropriate feeling and experience for patients and staff.

Development of Interior Options

Construction